Bomen hebben wereldwijd veel decennia nodig vooraleer ze kunnen worden gebruikt.
Bamboe groeit snel en continu, kan reeds na vijf tot zeven jaar geoogst worden, en heeft als immer groenblijvende plant met een grote bladermassa een niet te verwaarlozen deel aan het zuiveren van de lucht en binding van CO2.

Een juist gebruik van bamboe kan het milieu beschermen.

Botanisch is het een grassoort met verhoute stam, doch vrij van harsen, looizuren en oliën.
Het krimp- en zwelgedrag is veel lager dan dat van de meeste houtsoorten.
De extreem dichte celstructuur leidt tot een grote oppervlaktehardheid.
Vanwege zijn mechanische weerstand en zijn hoge druk- en treksterkte, wordt bamboe als "plantaardig staal” beschouwd.

Bamboestammen natuurlijk

Bamboe halmen in natuurlijk kleurenspel.

Dichtschermen

Het Inox geschroefd kader van de BAMBOE serie met afgeronde hoeken is onder druk geïmpregneerd en gevuld met ca. 20 mm dikke bamboestaven, die met 3 metalen stangen extra in het kader bevestigd zijn en zo samengehouden worden. Bamboe en het hout van het kader zijn natuurproducten die speciale zorg nodig hebben. We raden aan om BAMBOE regelmatig te behandelen met een beschermende olie. Deze behandeling stoot vuil en water af en kan schimmelvorming voorkomen.

Onderhoud BAMBOE dichtschermen

We raden aan om BAMBOE regelmatig te behandelen met een kleurloze Uv-beschermingsolie. De behandeling is vuil- en waterafstotend, voorkomt zwam- en schimmelvorming en beschermt tegen Uv-straling.

Biocide-vrije producten die voornamelijk zijn gebaseerd op goedkope lijnolie, kunnen schimmelgroei op het oppervlak bevorderen. De afvalresten van de schimmels laten hardnekkige zwarte verkleuring achter.

Schimmel op het oppervlak:
Kleine donkerzwarte, oppervlakkige schimmelvlekken kunnen voorkomen op elementen die buiten opgesteld staan. In deze gevallen betreft het een aantasting van schimmelsporen die via de lucht overgedragen worden. Deze plaatsen moeten worden schoongemaakt en eventueel opnieuw worden geolied.

Oude bamboestengels

Bamboe staven gebleekt en vervuild door verwering.

Terrasplanken

Voor bamboe worden halmen van de reuzebamboe (phyllostachys edulis) en harsen onder hoge druk geperst en daaruit worden de terrasplanken geproduceerd. Een speciaal procedé van hoge temperatuur verhoogt de weerstand van het materiaal en veroorzaakt de warme bruine tint.

Bamboe terrasplanken hebben zorg nodig!

Een terras in bamboe is in feite een gebruiksruimte in openlucht. Omgevingsfactoren en gebruik zullen steeds sporen nalaten. Graag uw aandacht: In principe zijn alle toepassingen voor buitengebruik vuil- en weersgevoelig.

Bamboe is net als hout een natuurlijke vezel. Vanwege de normale temperatuur- en vochtigheidsveranderingen varieert het relatieve vochtgehalte van het materiaal gedurende het jaar. Tijdens het krimpproces (vochtafgifte) kunnen zich scheuren en splinters vormen op het oppervlak en aan de uiteinden van de planken. Dit is een proces dat niet kan worden voorkomen bij bamboe terrasplanken die buiten worden gelegd en dat hoogstens kan worden vertraagd door passende reinigings- en onderhoudshandelingen.

Voor het onderhoud van de planken adviseren wij een systeem van reiniger en op water gebaseerde onderhoudsolie met biocidale werkstoffen toe te passen. Kleurloos, dan accepteert u het natuurlijke vergrijzingsproces, of gepigmenteerd, dan blijft de bruine kleur langer behouden, maar die wordt met de tijd bleker.

Breng dit onmiddellijk na het plaatsen aan en dan minstens twee keer per jaar herhalen, afhankelijk van verwering en belasting. Het zeer dichte oppervlak absorbeert aanvankelijk heel weinig olie - vermijd overmatig aanbrengen. Het oppervlak mag er niet vochtig uitzien; er mag geen overtollige olie op het oppervlak achterblijven. Hierbij dienen de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant in acht te worden genomen en correct te worden toegepast.

Bij de behandeling bijzonder letten op:

  • De terrasplanken moeten altijd volledig droog zijn
  • Verwerking tussen 15 - 25 ° C
  • Luchtvochtigheidsniveau lager dan 80%
  • Alleen verwerken bij droog weerVermijd directe zonnestraling
  • Vermijd directe zonnestraling

Bij intensief gebruik of zonlicht moet u de olie vaker aanbrengen. Vooral de eerste basisreiniging is belangrijk, omdat het productie- en plaatsing gerelateerde resten van het oppervlak verwijdert.

Gebruik geen hogedrukreiniger! Die maken het oppervlak ruw en versnellen de vorming van mossen,
algen en schimmels.

Tip: Voor het reinigen van grote vervuiling hebben siliciumcarbideborstels of-bezems hun nut bewezen.

Opmerking: Wanneer u de gladde plankzijde als zichtbare of gebruikszijde gebruikt, vallen weersgerelateerde vormveranderingen optisch sterker op. Hoewel het in principe mogelijk is om zowel de gladde als de gegroefde kant naar boven te leggen als gebruikszijde, wordt vanuit technisch oogpunt het leggen met de gegroefde kant naar boven aanbevolen.

Bladeren en vruchten van bomen of struiken kunnen op de planken (profielen) een natuurlijke voedingsstof voor sporen zijn. Plantaardige inhoudsstoffen, zoals tannines, maar ook lang eraan vastzittende vogelpoep kunnen leiden tot blijvende verkleuring van het oppervlak. Om deze reden is een regelmatige, grondige reiniging noodzakelijk.

Schimmel op het oppervlak:
Kleine donkerzwarte, oppervlakkige schimmelvlekken kunnen voorkomen op elementen die buiten opgesteld staan. In deze gevallen betreft het een aantasting van schimmelsporen die via de lucht overgedragen worden. Deze plaatsen moeten worden schoongemaakt en eventueel opnieuw worden geolied. Voor grotere aantasting wordt een volledige reiniging en onderhoud aanbevolen. Hardnekkige, kleine vlekken in lengterichting afschuren en na-oliën.

Opmerking! Biocide-vrije producten, voornamelijk op basis van goedkope lijnolie, kunnen schimmelgroei op het oppervlak bevorderen. De afbraakproducten van de schimmels laten hardnekkige zwarte verkleuringen achter.

Stockering, transport, verwerking

Terrasplanken:

Let er op dat de goederen beschermd zijn tegen regen en niet in directe zonnestraling gestockeerd worden
om een sterke opwarming van het materiaal te vermijden.

Ter informatie:

Marktsituatie: “BELANGRIJK”
De vraag naar grondstof overstijgt momenteel alle verwachtingen, waardoor de beschikbaarheid erg slecht is. Prijswijzigingen en leveringstermijn zijn voorbehouden, dit i.v.m. de sterk wisselende levertijden en prijzen.

Bedankt voor uw begrip.

De instructie wordt alleen ter informatie gegeven. Raadpleeg altijd de instructies van de betrokken leverancier. Wij kunnen niet verantwoordelijk worden gesteld voor een verkeerde interpretatie, onjuiste installatie of een fout bij de uitvoering van de installatie.